El Museu

El Museu de la Memòria Històrica del Matarranya es troba la popular Plaça del Sexà presidida per un olm de més de 12 metres d'altura.

La seu del Museu són dos antigues coves que van ser utilitzades com refugis durant la Guerra Civil, des d'una de les coves pot apreciar-se la roca que serveix de fonamentació de l'Església de Sant Miguel.

El punt de partida de l'arxiu son les més de 3200 imatges classificades i digitalizades donades per particulars, ajuntaments i associacions, convertinse el Museu en el referent fotogràfic de la Comarca del Matarranya. Els visitants podran adquirir a preu de cost reproduccions de les fotos arxivades.


El Museu és de gran interès per a entendre com es vivia al llarg del segle passat mediant les costums, tradicions i història del Matarranya. El visitant pot realitzar al llarg de tres sales un recorregut històric, de la Comarca del Matarranya a través de la informació dels seus personatges més rellevants com Desideri Lombarte, Braulio Foz, Santiago Vidiella, Maties Pallarés o Joan Cabré, així com les festes, jocs populars, els pobles i les seves gents.

En la sala temporal es van a realitzar exposicions de caràcter temporal.