Les costums i els jocs

El Ball del Poll

Ball de competència individual en el qual els balladors d'un en un procurant desplegar totes les habilitats i tota l'agilitat possibles, sense preocupar-se de ritme ni mesura han de fer salts, bots, contorsions i giravoltes per aconseguir el favor del jurat que premiarà amb un pollastre al millor ballarí.

Quan sona la gaita i el tabal i, d’un en un, els dansaires mostren la seva vàlua fent tot tipus de piruetes i cabrioles al ritme de la melodia del Ball del Poll. El investigador de Massalió Pasqual Vidal afirma que «Constitueix un dels balls més primitius i originals que perduren encara a la nostra terra».

Birles

Consisteix en posar dretes sis o més birles, a certa distància una de l'altra, i tirar-los bastons grossets, procurant tombar les birles, i qui més en tomba, més guanya. En una altra versió, les birles eren figures; rei i reina de 40 cm., cavall de 35 cm. i peons de 30 cm. que tenien un valor diferent segons la categoria de la figura: es tiraven amb una bola de fusta.

Conillets

Joc de xiquets que consisteix essencialment en amargar-se uns jugadors, i que un altre procuri trobar-los i tocar-los. En la forma més completa d'aquest joc, conservada a bona part del Matarranya, hi ha un dels jugadors que és la mare o la lloca, un altre que és la llebreta i els altres que són els conillets.

La mare està asseguda, i tapa amb les mans la cara de la llebreta que està agenollada davant ella tot el temps que els conillets cerquen amagatall, durant el qual la mare recita una fórmula que comença amb la frase "Conillets a amagar", acabada la qual, demana: "Conillets, esteu ben amagadets?" i ells contesten que sí, i aleshores la mare amolla la llebreta i aquesta se'n va a cercar els conillets; quan en troba un, ha de procurar tocar-lo; sia dins l'amagatall, sia encalçant-lo; si el conillet fugint arriba a la mare sense que la llebreta l'hagi tocat, aquesta ja no el pot tocar, i continua parant fins que en toca qualcun. Un dels mots que pronuncia la mare són: "Conillets a amagar, que la llebre va a caçar de nits i de dia, revolta florida; conillets, esteu ben amagadets?"

Morra

Joc en què dos jugadors posen una mà tancada i després l'obren simultàniament, al mateix temps que diuen un nombre inferior a deu i superior a dos, guanye aquell que amb el nombre que diu endevine la suma de dits estesos de les dos mans.

Planto

Joc de xiquets i xiquetes : el que pare plante un jugador tocant-lo i els atres l'han de desplantar tocant-lo també, hasta que estan tots plantats i pare el primer que ha estat plantat, o estan tots desplantats i torne a començar el joc.


Horari del Museu: dissabtes i diumenges de 10:00-13:00 Preu: 1 euro

Més informació a l'Ajuntament de Valljunquera: 978 854 100